Уряд США на федеральному рівні розширив дозволені способи страти злочинців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Уряд США на федеральному рівні розширив дозволені способи страти злочинців

Damir Spanic / Unsplash

Уряд США на федеральному рівні розширив список дозволених способів страти засуджених на смерть злочинців.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Засуджених на федеральному рівні злочинців-смертників, крім інʼєкції з отрутою, дозволено страчувати в такий спосіб: електричний стілець, застосування отруйного газу або розстріл.

Зазначається, що 24 грудня засуджених до смертної кари можна буде страчувати будь-яким законним способом у тому штаті, де було ухвалено вирок. Нинішнє керівництво міністерства юстиції США планує провести ще кілька страт злочинців на федеральному рівні до призначеної на 20 січня інавгурації обраного президентом США Джо Байдена.

Як повідомляє DW, Джо Байден виступає проти смертної кари. Натомість чинний президент Дональд Трамп наполягав на відновленні виконання страт на федеральному рівні.

З 2003 року на федеральному рівні не було приведено у виконання жодного смертного вироку. Відтоді склалася ситуація, коли на федеральному рівні судді й далі оголошували смертні присуди, однак їх не виконували. Попри це вже упродовж 2020 року в США було страчено 15 осіб, вісім із них — на федеральному рівні.

  • У липні у Вашингтоні стратили Еслі Пурка — це друга смертна кара федерального рівня з 2003 року . Чоловіка засудили до смертної кари в січні 2004 року після того, як він у 1998 році зґвалтував та вбив 16-річну дівчину.
  • Перед цим у США відбулася перша за 17 років страта на федеральному рівні. Даніелю Льюїсу Лі зробили смертельну інʼєкцію. Його засудили за вбивство у 1996 році торговця зброєю Вільяма Мюллера, а також його дружини та доньки.