Український шахіст Іванчук розповів, що йому пропонували зіграти в серіалі «Хід королеви» від Netflix

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Український шахіст Іванчук розповів, що йому пропонували зіграти в серіалі «Хід королеви» від Netflix

chess24.com

Український шахіст, чемпіон світу з бліцу та швидких шахів Василь Іванчук розповів, що команда серіалу «Хід королеви» стримінгового сервісу Netflix пропонувала йому зіграти одну з ключових ролей у проєкті. Про це він повідомив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За словами шахіста, його розглядали на роль російського гросмейстера Василя Боргова, який у заключному епізоді серіалу зустрічається за шахівницею з головною героїнею — Бет Гармон. Утім, попри інтерес з боку шахіста, роль йому так і не дісталася.

«Мені написали на мейл, що от є така пропозиція — зіграти роль Боргова. Я одразу не відповів. [Не знав], чи то не якась афера, чи може чийсь жарт [...] З’ясував, що компанія солідна, що справді готується такий фільм. Тоді написав: “Що ви конкретно пропонуєте? Я повинен знати більш-менш обсяг роботи”. Пройшов, можливо, тиждень між тим як я отримав лист і відповів на нього. І вони відповіли: “Перепрошуємо, ми вже знайшли іншого актора на цю роль”», — розповів Іванчук.

При цьому він додає, що не думає, що ця роль була б йому комфортною. «Якщо вже вибирати персонажа, якого б я зіграв, то це би був той сторож, який навчив маленьку дівчинку грати», — додав шахіст.

Видання зазначає, що хоч Іванчук і не отримав ролі в серіалі, чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, який був консультантом творців серіалу, вирішив покласти в основу фінальної партії серіалу реальний шаховий поєдинок — зустріч Іванчука та американського шахіста Патріка Вольфа, яку вони зіграли у 1993 році. Цей поєдинок тоді закінчився внічию.

  • Прем’єра мінісеріалу «Хід королеви» відбулася наприкінці жовтня. Наразі це один із найпопулярніших серіалів Netflix — протягом 28 днів після премʼєри його переглянули 62 млн передплатників. Таким чином, серіал встановив рекорд сервісу за кількістю переглядів протягом такого короткого терміну.
  • Серіал знятий за мотивами однойменного роману Вальтера Тевіса 1983 року. Він розповідає вигадану історію про сироту Бет Хармон, яка зростає в дитячому будинку в Кентукі 1960-х і бачить шахові схеми у своїй голові. Героїня заради грошових призів виграє локальні чемпіонати, а потім виходить на світовий рівень і паралельно бореться з залежністю від транквілізаторів, до яких звикла в притулку.