АМКУ оштрафував матір нардепа Єфімова через купівлю «вертолітного майданчика Януковича» без дозволу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
АМКУ оштрафував матір нардепа Єфімова через купівлю «вертолітного майданчика Януковича» без дозволу

Facebook / Maxim Efimov

Антимонопольний комітет оштрафував на 170 тисяч гривень матір нардепа Максима Єфімова, громадянку США Любов Єфімову за придбання так званого вертолітного майданчика Януковича в Києві без дозволу АМКУ. Ідеться про купівлю 100% частки у статутному капіталі компанії Fineroad business Llp (Британія).

Про це повідомляють «Наші гроші».

Договір купівлі-продажу було укладено ще в лютому 2019 року. Єфімов, який на той час був у «Блоці Петра Порошенка», не приховував від ЗМІ, що транзакція відбулася і бенефіціаром виступила його мати.

Але АМКУ почав розслідування лише через півтора року — 16 вересня 2020, коли сама Єфімова звернулась до відомства за дозволом із досить тривалим запізненням.

Видання зазначає, що Fineroad business Llp контролює фірму «Амадеус Ко» — власника будівлі конгресно-виставкового центру «Парковий» у Києві, де розміщений так званий вертолітний майданчик експрезидента-втікача Януковича.

За даними ЗМІ, дохід пов’язаних з Єфімовою компаній за 2019 рік становив 2,1 мільярда гривень.

  • «Вертолітний майданчик Януковича» побудували у 2012 році. Він належав компанії «Амадеус Ко», яку в ГПУ повʼязували з експрезидентом.
  • У 2014 році Генпрокуратура почала розслідувати виділення землі під будівництво центру за часів мера Києва Леоніда Черновецького, були відкриті кримінальні провадження щодо «Амадеус Ко» й експосадовців КМДА.
  • У 2017 році суд наклав арешт на «майданчик».
  • Через рік журналісти Bihus.info повідомили, що новим власником центру стала довірена особа Єфімова. Згодом нардеп підтвердив, що люди з його оточення купили фірму, яка володіє «Парковим».