Axios: США попередили Ізраїль, що можуть завдати удару Ірану

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Сили оборони Ізраїлю останніми тижнями отримали попередження від США щодо можливого нанесення удару по Ірану, доки адміністрація Дональда Трампа не завершила свою роботу.

Про це пише Axios із посиланням на джерела.

Ізраїльський уряд проінструктував армію бути готовими до можливої відповіді з боку Ірану, або підконтрольних йому угруповань у Сирії, Лівані або Секторі Гази. Там зазначають, що готуються не через якісь розвідувальні дані, а через «дуже чуттєвий період» транзиту влади у США.

Трамп порушив питання нанесення удару по ядерному об’єкту Ірану в місті Натанз після того, як йому повідомили про підвищення іранських запасів збагаченого урану.

В Ізраїлі запевняють, що очікують попередження від Білого дому у разі нанесення удару по Ірану, але там занепокоєні, що не матимуть достатнього часу для підготовки до іранської відповіді. А тому армія вже почала враховувати, що такий сценарій можливий.

Що з ядерною зброєю в Ірані?

За даними МАГАТЕ, Іран володіє близько 2,5 т низькозбагаченого урану, чого вистачить на дві ядерні боєголовки. Проте виготовити їх зможуть не раніше весни — вже за каденції Байдена.

Наразі Держдеп уважно стежить за американськими об’єктами на території Іраку на випадок агресії з боку Ірану чи його парамілітарних угруповань. Напади на посольство США в Багдаді стаються рідше, проте якщо до інавгурації нового президента буде вбитий хоча б один американець, це викличе військову відповідь проти Тегерану.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою та висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерану.

Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану і порушив ядерну угоду («Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року»). Ядерну угоду з Іраном у 2015 році підписали США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС. Вони домовилися про те, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.