У Польщі відкрили Командування 5-го армійського корпусу США. Контингент збільшать до 5,5 тисяч військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Польщі відбулося церемонія відкриття Командування 5-го армійського корпусу США. Це єдина подібна структура в Європі.

Про це повідомляє Міноборони Польщі.

Командування розгорнуто у рамках угоди Poland — United States Enhanced Defense Cooperation Agreement про посилене співробітництво країн. Присутність Командування США буде фактором стримування потенційної агресії на східному фланзі НАТО.

Основне завдання Командування — координація і контроль сухопутних військ США в Європі, оперативне планування, співпраця і синхронізація військ США з підрозділами та бригадами країн НАТО.

Відкриття Командування дозволить розмістити в Познані більше 200 американських солдатів, а загальна чисельність американського контингенту у Польщі зросте до 5 500 військових.

  • 29 липня вже колишній міністр оборони США Марк Еспер заявив, що за рішенням президента Дональда Трампа, з Німеччини «якомога швидше» виведуть 12 тисяч американських військовослужбовців, скоротивши чисельність військ до 24 тисяч. До цього президент США говорив, що частину військ з Німеччини направлять до Польщі. Росія заявила, що прийме «контрзаходи» і буде посилювати військові позиції на кордонах Польщі та балтійських країн.
  • Вже у кінці липня Польща і США домовилися розмістити на польській території постійний військовий американський контингент і додатково ще близько тисячі військових.
  • Познань стане резиденцією дивізійного командування і групи підтримки армії США. Дравсько-Поморське — штаб-квартирою Центру спільної бойової підготовки, а Вроцлав і Стараховіце — авіабазами ВПС США. Також військовий контингент розширять у Ласці — там базуватиметься ескадрилья літаків. У Повідзі буде повітряно-бойова бригада, батальйон бойової матеріально-технічної підтримки та спецпризначення. У Жагані та Свентошуві розмістять штаби броньованої бригади.