Адміністрація Трампа не передає Байдену привітання з перемогою від іноземних політиків

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Адміністрація Трампа не передає Байдену привітання з перемогою від іноземних політиків

tiburi / Pixabay

Адміністрація Дональда Трампа не дозволяє новообраному президенту США Джо Байдену отримати доступ до привітань від іноземних лідерів, що зберігаються у Державному департаменті. Про це повідомляє CNN з посиланням на посадовців Держдепу.

Вже у вихідні дні, коли стало відомо, що народ обрав Байдена, іноземні лідери почали надсилати свої повідомлення до Державного департаменту, який зазвичай займається комунікаціями обраного президента. Але Трамп відмовляється визнавати Байдена президентом, тому й заборонив Держдепу допускати його до привітань та послань.

Відтак команда Байдена підтримує контакти з іноземними урядами без участі Державного департаменту. Тому новообраний президент самостійно провів ряд телефонних розмов з іноземними лідерами, наприклад з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та премʼєром Канади Джастіном Трюдо. Для встановлення звʼязку з Байденом деякі іноземні лідери звертаються до послуг дипломатів, які працювали під час президентського терміну Барака Обами — тоді Байден був віцепрезидентом.

За даними CNN, в Держдепі накопичилося вже понад кількадесят таких листів.

Окрім цього, відомо, що Байден та його команда також поки не отримали доступу до щоденних ранкових повідомлень від розвідки для президента.

Нагадаємо, за даними підрахунку голосів The New York Times та The Washington Post, кандидат від Демократичної партії США Джо Байден набрав 279 голосів виборщиків із 270 необхідних. У його конкурента — чинного глави Білого дому Дональда Трампа — залишається 214 голосів. Байдена з перемогою вже привітав президент України Володимир Зеленський. Інавгурація новообраного президента відбудеться 20 січня 2021 року.