Кабмін погодив законопроєкт, який розширить право поліцейських застосовувати електрошокери

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кабінет міністр погодив законопроєкт, який повинен розширити перелік підстав, за яких поліцейські можуть застосувувати електрошокери.

Про це пише пресслужба МВС.

Згідно з чинним законодавством, поліцейським дозволено застосувати електрошокер, якщо відбувається напад на поліцейського, іншу особу або об’єкт, який перебуває під охороною, а також якщо нападає тварина, яка загрожує життю чи здоров’ю поліцейського чи іншої людини.

Водночас погодженим законопроєктом планується розширити перелік таких підстав і дозволити правоохоронцям застосовувати шокери для затримання людини:

  • яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
  • яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
  • яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.

«У більшості держав світу як альтернативу вогнепальній зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери для стримання агресії. Протягом двох років фахівці МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід інших країн, зокрема Великої Британії. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів», — заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, такий спосіб затримання злочинців є більш гуманним, ніж із застосуванням вогнепальної або травматичної зброї.

  • 3 жовтня 2018 року Кабінет міністрів дозволив працівникам Державної спеціальної служби транспорту застосовувати проти правопорушників гумові кийки та набої, електрошокери, сльозогінний газ і світлошумові гранати.