The Guardian: Доставка вакцини Pfizer стане логістичним викликом — вона зберігається за температури -70 градусів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Нова вакцина від коронавірусу від компаній Pfizer і BioNTech потребує зберігання за ультранизьких температур, що ускладнює її транспортування до медичних закладів.

Про це пише The Guardian, посилаючись на експертів.

Як зазначили розробники вакцини, вакцину слід зберігати за температури не вище ніж -70 градусів, що набагато нижче за температуру, якої може досягти звичайна морозильна камера. До того ж виймати препарат з цього холодного середовища можна не більше чотирьох разів.

На думку регіонального директора Всесвітньої організації охорони здоровʼя в Африці Матшідісо Моета, для африканських країн це може стати серйозною проблемою.

Компанія Pfizer вже створила на ділянці землі розміром із футбольне поле в місті Каламазу, штат Мічиган, центр із 350 великими морозильними камерами, де зберігатимуться мільйони доз вакцини перед відправленням до різних країн. Ще один центр обладнали в бельгійському Пуурсі.

Окрім цього, як повідомляє Wall Street Journal, Pfizer розробила спеціальну коробку багаторазового використання для транспортування вакцини. Коробка розміром із валізу виготовлена з картону, усередині — сухий лід та GPS-трекери для відстежування розташування. Це дозволить швидко доставляти вакцину, оскільки не потрібно чекати на літаки та вантажівки зі стандартними холодильними металевими камерами.

В одній такій коробці можна буде зберігати від однієї до пʼяти тисяч доз вакцини за ультрахолодних температур до 10 днів, якщо її не відкривати.

Після розморожування, за даними Pfizer, вакцина зможе зберігати свої властивості ще пʼять днів за температури 2—8 градусів.

Логістичні компанії також готуються до зберігання вакцини. Зокрема, UPS побудувала дві морозильні ферми (у Нідерландах і США), щоб розмістити 600 морозильних камер, які утримуватимуть температуру до -80 градусів. Кожна з них зможе вмістити 48 тисяч флаконів вакцини. DHL відкрила нове холодильне приміщення в Індіанаполісі, а FedEx додала морозильні камери та холодильники.

Водночас у лікарнях ситуація з обладнанням для зберігання вакцини є напруженою. Наприклад, в одній з найпрестижніших у США клініці Мейо (штат Міннесота) заявили, що не мають можливостей для розміщення препарату.

«Ми говоримо про вакцину, яку необхідно зберігати за температури - 70 або -80 градусів. Це величезна логістична проблема не тільки у США, але й за межами Західного світу», — сказав вірусолог Грегорі Поланд Reuters.

Ситуація з обладнанням у країнах, що розвиваються, є ще більш тривожною.

«Європа та Північна Америка мають потужну інфраструктуру «холодних ланцюгів». Якщо ви їдете до Африки та деяких районів Азії, це дуже проблематично», — заявив професор з логістики, закупівель і постачання в Кренфілдській школі менеджменту Майкл Бурлакіс, пише BBC.

  • 9 листопада американська фармацевтична корпорація Pfizer і німецька компанія BioNTech повідомили, що винайдена ними вакцина від коронавірусу запобігає зараженню коронавірусом на 90%.
  • Німецька компанія BioNTech прогнозує, що вартість її вакцини від коронавірусу буде нижчою за ринкову, проте ціна в різних регіонах відрізнятиметься. У липні Pfizer домовилася зі США про постачання 100 мільйонів доз своєї вакцини за ціною $19,5 за дозу з можливістю продажу ще 500 млн доз на умовах, які узгодять окремо.
  • У ВООЗ вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech назвали перспективною.