ВВС США отримали перші бойові рятувальні вертольоти HH-60W

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військово-повітряні сили США отримали перші два бойових рятувальні вертольоти Sikorsky HH-60W, які повинні замінити застарілі HH-60G Pave Hawk, розроблені на початку 1980-х років.

Про це пише Flightglobal.

Вертольотам присвоїли назву Jolly Green II — на честь рятувального вертольота HH-3E Jolly Green Giant, який рятував американських солдатів під час війни у Вʼєтнамі. HH-60W доставили у розташування 41-ї рятувальної ескадрильї на авіабазу «Муді» в штаті Джорджія. Там вони будуть проходити експлуатаційні випробування, а пілоти напрацьовувати льотні години. Ці вертольоти будуть застосовуватися як для порятунку військових і пілотів, які зазнали катастрофи, так і для цивільних операцій.

Sikorsky HH-60W — це поліпшена версія UH-60M Black Hawk («Чорний яструб»). Новий варіант має додаткові паливні баки, які дозволяють пролетіти 361 км без дозаправки, технологію активного лазерного щита (захист від ракет класу «земля-повітря» ), оновлене бортове обладнання та систему нічного бачення. Вертоліт також може заправлятися в повітрі від літака-заправника HC-130J. Озброєний HH-60W кулеметними системами, які можуть замінюватися у залежності від завдань.

Військові планують прийняти HH-60W на озброєння в 2021 році.