Українці з нагоди Дня мови написали радіодиктант. До них приєднались політики та дипломати

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Українці з нагоди Дня мови написали радіодиктант. До них приєднались політики та дипломати

YouTube / Петро Порошенко

9 листопада в Україні святкують 23-й День писемності та мови. З цієї нагоди Міністерство освіти провело 20-й ювілейний радіодиктант національної єдності. Текст для нього підготував письменник і видавець Іван Малкович, а читала його акторка Римма Зюбіна.

Диктант можна надіслати на пошту [email protected] протягом доби. Паперову версію диктанту — за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Текст диктанту оприлюднять 11 листопада об 11:00. Після цього роботи вже не будуть приймати.

До його написання зокрема приєднались українські політики — зокрема премʼєр-міністр Денис Шмигаль, глава партії «Голос» Кіра Рудик та ексміністр культури Євген Нищук, а також українські дипломати закордоном.

Українців зі святом привітало представництво ЄС в Україні — команда зачитала українською мовою вірші Ліни Костенко.

Нагадаємо, 16 липня 2019 року набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Верховна Рада прийняла його 25 квітня, потім його оперативно підписав пʼятий президент України Петро Порошенко. Цей проєкт розглядали понад півроку, а після першого читання внесли 2 500 правок.

Він гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Через три роки закон передбачатиме відповідальність посадовців за незнання мови. При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин, заявляють його співавтори в уряді та парламенті.