Грузія не пропускає українських нардепів, які зареєструвалися спостерігачами на виборах

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Грузинська влада не впускає українських нардепів, які планували бути спостерігачами на парламентських виборах.

Про це у своєму Facebook написала депутатка, очільниця української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько.

«Близько 30 народних депутатів України з трьох фракцій запланували візит до країни, щоб бути спостерігачами під час голосування. Поїздка мала відбутися на запрошення ЄНР — провідної опозиційної партії. Усі депутати реєструвались як спостерігачі на сайті грузинської ЦВК. Проте сьогодні вночі грузинська влада скасувала (або не надала) дозвіл на прийом літака з України», — пояснила вона.

За її словами, грузинські опозиціонери запросили українських депутатів приїхати до Грузії на вибори, оскільки їх непокоїла низька кількість міжнародних спостерігачів — грузинська влада закрила кордони у зв’язку з коронавірусом. Ясько зазначила, що всі нардепи самостійно реєструвалися на сайті ЦВК та їхні заявки було схвалено.

«Українські політики підтримують контакти з партіями, що беруть участь у грузинських виборах. Це нормальний політичний процес. Можна симпатизувати тим чи іншим силам, але демократія — найвища цінність. Повторюю: хто б не переміг (демократично ) — буде нашим партнером», — підкреслила вона.

  • Парламентські вибори у Грузії заплановані на 31 жовтня. У них візьмуть участь 66 партій.
  • За різними опитуваннями, за правлячу партію Грузії «Грузинська мрія» готові проголосувати від 20 до 50% громадян. Водночас головній опозиційній партії «Єдиний національний рух», засновником якої був Міхеіл Саакашвілі, прогнозують трохи менше 20% голосів.