Журналістів «Слідства.Інфо» позбавили акредитації при Раді через «не всебічне висвітлення» роботи парламенту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Журналістів «Слідства.Інфо» позбавили акредитації при Раді через «не всебічне висвітлення» роботи парламенту

Стеценко Таїсія / УНІАН

Журналістів проєкту «Слідство.Інфо» позбавили акредитації при Верховній Раді.

Про це у Facebook заявила головний редактор проєкту Анна Бабінець.

«Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради. Серйозно?» — написала Бабінець.

Головред спростувала цю причину, нагадавши, що «Слідство.Інфо» створило проєкт «Посіпаки», який змусив Верховну Раду почати оприлюднювати імена помічників нардепів, які раніше були засекречені. Також Бабінець нагадала про розслідування, які, зокрема, стосувалися нардепів Олександра Дубінського, Ігоря Палиці та Олександра Гереги.

«Ми у «Слідстві.Інфо» вбачаємо в такому рішенні ВР наступ на свободу слова і тиск на незалежні медіа з боку держорганів. Будемо його оскаржувати й обовʼязково повідомимо про це всі впливові міжнародні організації», — резюмувала Бабінець.

Пізніше у коментарях до посту член комітету, нардеп Олександр Санченко спробував прояснити ситуацію. «Нам пресслужба Апарату ВР презентувала великий список журналістів, які, як вони сказали, не роблять матеріали про ВР. З проханням щоб цей перелік позбавити акредитації, оскільки тепер є більш суттєві обмеження за кількістю в ложі де журналісти. Щоб там поміщались ті, хто точно робить матеріали про ВР», — пояснив він.

Санченко додав, що комітет запросить на наступне засідання представників пресслужби Апарату і Слідства.Інфо для вирішення ситуації.

Як пише «Українська правда», рішення про позбавлення акредитації ухвалили за звернення керівника пресслужби Апарату ВР Ірини Кармелюк. «На сьогодні у парламенті акредитовано 2934 людини від 512 ЗМІ. Оскільки процедура реєстрації ЗМІ дуже проста, то людей акредитується просто безліч, вони валом ідуть. Ми здійснюємо раз на рік перевірку і деяким ЗМІ надсилаємо листи з проханням надати матеріали про роботу парламенту. На запит до 22 ЗМІ відповіли тільки 3, а інші не надали», — пояснила Кармелюк.

Фото з сайту Українська правда

Кармелюк попросила комітет позбавити акредитації журналістів тих видань, які не висвітлюють діяльність ВР. За її словами мова йде про 22 ЗМІ і близько 100 кореспондентів.

Нардеп від «Слуги народу» і член комітету з питань свободи слова Тетяна Циба, яка була присутня на тому засіданні комітету зазначила, що таке питання дійсно розглядали і виносили по ньому рішення. Водночас Циба заявила, що «комітет не знайомився зі списком, щоб не отримати звинувачення у заангажованості і поділі журналістів на хороших/поганих». Циба також пообіцяла, що всім, хто випадково був позбавлений акредитації, її швидко поновлять.