Хакери зламали передвиборчий сайт Трампа. Обіцяли оприлюднити «секретну інформацію» і просили криптовалюту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Хакери зламали передвиборчий сайт Трампа. Обіцяли оприлюднити «секретну інформацію» і просили криптовалюту

Jackie Ramirez / Pixabay

У США хакери зламали передвиборчий сайт Дональда Трампа — за тиждень до виборів, які відбудуться 3 листопада. Про це у Twitter повідомив прессекретар штабу Тім Мертоу.

«Цього вечора зламали сайт кампанії Трампа, і ми працюємо з правоохоронними органами над розслідуванням джерела атаки. Хакери не отримали доступу до конфіденційних даних, тому що вони практично не зберігаються на сайті», — зазначив Мертоу.

Роботу сайту вже відновили. Як повідомляє The New York Times, дефейс тривав менше 30 хвилин. На сайті хакери розмістили повідомлення, що зламали «кілька пристроїв», які дали їм доступ до «внутрішніх і секретних розмов» президента і його родичів, включно з секретною інформацією. Хакери також звинуватили адміністрацію Трампа в причетності до походження коронавірусу і співпраці з «іноземними гравцями, які маніпулюють виборами 2020 року».

Також хакери намагалися отримати криптовалюту. Йдеться про Monero — криптовалюту, яка призначена для анонімних грошових транзакцій. Були два варіанти платежів. Один призначався для тих, хто хоче оприлюднити секретну інформацію, другий — для тих, хто, навпаки, хотів би зберегти все в таємниці. Хакери обіцяли в певний момент порівняти дві суми і вирішити, що робити далі з отриманими відомостями.

«Коли спливе крайній термін, ми порівняємо кошти і виконаємо волю світу», — написали вони, не уточнивши сам крайній термін.

Нагадаємо, 22 жовтня нідерландець Віктор Геверс заявив, що з пʼятої спроби підібрав пароль до акаунту у Twitter Трампа — maga2020! (скорочення від Make America Great Again — «Зробити Америку знову великою»). За його словами, обліковий запис Трампа не захищений двоетапною аутентифікацією, що й дозволило отримати доступ до нього.

  • 15 липня хакери зламали Twitter-акаунти засновників компаній Microsoft, Tesla і Apple, а також колишнього президента США Барака Обами, кандидата у президенти Джо Байдена та багато інших. Шахраї залишили в цих акаунтах схожі твіти із закликом надсилати біткоїни на певні гаманці й обіцяли повернути криптовалюту в подвійному розмірі.
  • Унаслідок атаки зловмисники отримали не так вже й багато. Згідно з відкритими платформами перевірки біткоїн-гаманців, користувачі Twitter встигли переказати хакерам трохи більше ніж $100 тисяч.