Глава Укравтодору назвав «комунікаційним промахом» назву COVID-фонду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Керівник Укравтодору Олександр Кубраков заявив, що фонд боротьби з COVID-19 випадково отримав свою назву. Про це Кубраков розповів «Бабелю».

У грудні 2019 року проводили секвестр бюджету й планували виділити кошти в окремий фонд, «який вдало назвали COVID-фондом». Тоді планувалось, що 35 мільярдів отримають з коштів, які «Газпром» у вигляді штрафів виплатив «Нафтогазу». Також планували виділити стабілізаційний фонд для економіки, який спрямований на подолання наслідків коронакризи не тільки у сфері охорони здоровʼя, але й в економіці.

«Насправді «Нафтогаз» перерахував 27—28 мільярдів до бюджету України, їх помістили в фонд, звідки нам сумарно видали 35 мільярдів. Я думаю, це наш комунікаційний промах, що спецфонд сформувався як COVID-фонд», — пояснив Кубраков.

Зазначимо, що цього року будівництво і ремонт доріг фінансується на 85 мільярдів гривень з трьох джерел: 31,5 мільярда від Дорожнього фонду, 19,3 мільярда — гроші під держгарантії, і 35 мільярдів з початку 2020 року анонсували як «додаткове бюджетне фінансування».

Нагадаємо, у середині квітня 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні усім необхідним і компенсувати економічні втрати через карантин — допомогти безробітним та малозабезпеченим. Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 мільярдів гривень.