На виборах до парламенту Литви перемагає опозиційний проукраїнський блок

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У другому турі парламентських виборів у Литві перемогу отримав опозиційний блок «Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи».

Про це пише LRT.

Згідно з результатами, цей блок отримає у Сеймі Литви 50 депутатських місць. Водночас правлячий союз партій «селян» і «зелених» матиме лише 32 мандати.

По 13 місць здобули соціал-демократи та «Ліберальний рух», ще 11 мандатів забере Партія свободи.

Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте, яка підтримує консерваторів, уже зазначила, що це голосування стало «найкращим, що могло статися з Литвою в ці скрутні часи».

Коаліцію блок переможців планує створити з «Ліберальним рухом» і Партією свободи і вже висунув свого кандидата у прем’єри — Інгріду Шимоніте, яка програла президентські вибори 2019 року чинному президенту країни Гітанасу Науседі.

Парламентські вибори в Литві відбуваються у два тури: половину місць партії отримують за списками, а іншу половину — у мажоритарних округах. Водночас голосування на округах відбувається у 2 тури.

  • 11 жовтня на парламентських виборах консервативний блок партій «Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи» здобув перемогу, отримавши 24,8% голосів. За союз партій «селян» і «зелених» проголосували 17,5%.