Сотня депутатів «Слуги народу» побувала на Донбасі. Вони ночували в бліндажах військових, а Леонов потрапив під обстріл

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Напередодні місцевих виборів, які пройдуть 25 жовтня, 120 з 246 депутатів «Слуги народу» вирушили з дводенним візитом в прифронтові райони Донбасу. Мета візиту — поспілкуватися з місцевими жителями і військовими.

Як повідомляє «Радіо Свобода», голова фракції Давид Арахамія заявив, що за підсумками поїздки депутатів зʼявиться законопроєкт про «системні зміни, які необхідно робити в армії» і низка пропозицій щодо врегулювання конфлікту. У самій фракції повідомили, що військовим під час візиту передали дрони для розвідки.

Депутат Марʼяна Безугла розповіла, що поїздку планували давно, і вона швидше за все не остання. «Особисто для мене це було дослідження позицій, в якому стані вони, в яких умовах служать військові», — сказала вона.

За її словами, групи депутатів фактично були прикомандировані до бойових бригад. Безугла каже, що з військовими і мирним населенням обговорювалися різні ініціативи. Цивільні, за її словами, позитивно реагують на припинення вогню, але військові стикаються з обстрілами регулярно.

«Провокації з боку ОРДЛО є. Коли ми ночували на взводному базовому пункті, вони теж були», — сказала вона.

Депутат Галина Янченко виклала фото з Безуглою, зроблене в опорному пункті військових.

За її словами, ситуація на фронті значно змінилася у порівнянні з 2016 роком, коли вона відвідувала передову.

Депутат Олексій Леонов написав у своєму Facebook, що прибувши в зону ООС потрапив в 54-у бригаду ЗСУ, яка «стоїть в 130 метрах» від ворога. Він поскаржився на регулярні обстріли, під який і сам потрапив, хоча ще близько тижня тому писав, що президент «виконав обіцянку на початку каденції про припинення вогню».

«За час перебування по нашій позицій було випущено 4 снаряди: два рази з підствольного гранатомета і два рази з РПГ. Слава Богу, всі живі. Військові кажуть, що провокації відбуваються щодня», — заявив нардеп.

Депутат Олександр Санченко також розповів, що був на позиції військових, яка близька до бойовиків. Він каже, що вперше ночував у бліндажі в 168 метрах від ворога. З ним був нардеп Роман Грищук.

При цьому волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, який спілкувався з військовими після їх розмов з депутатами, розповів «Радіо Свобода», що військовим дуже не сподобалися запитання деяких народних депутатів.

«Хлопцям дуже сильно не сподобалися мирні ініціативи, вкидання, питання деяких народних депутатів про Донбас: “Якщо ми відмовимося?”, “Якщо ми тут просто побудуємо кордон?”. Таке було лайтове промацування: “Як ви поставитеся до того, якщо тут буде Придністровʼї?”. Вони почули дуже багато цікавого на свою адресу», — зазначив він.

Депутати Олександр Дубінський і Максим Бужанський, яких часто звинувачують у прихильності до ідеалів «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука, на Донбас не поїхали. Бужанський замість цього вирішив виступати з критикою на каналі ZIK.