«Пропагують державу-агресора». Держкомтелерадіо заборонило ввезення трьох дитячих книжок з Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Пропагують державу-агресора». Держкомтелерадіо заборонило ввезення трьох дитячих книжок з Росії

Anita Jankovic / Unsplash

Держаний комітет з питань телерадіомовлення заборонив ввезення до України трьох дитячих книжок з Росії.

Про це повідомляє пресслужба комітету.

Комітет не дозволив ввозити дитячу книгу «Транспорт» із серії «Развиваем малыша», яка презентує малюкам російський танк і комуністичну символіку. В іншій книзі для маленьких читачів — «Копилка бесценных знаний: Изобретения, факты, открытия» — глава про перші супутники Землі та освоєння космічного простору за часів СРСР «ілюструється державним прапором РФ, що вводить в оману дітей і приписує державі-агресору чужі заслуги».

Третя книга — «А почему небо голубое?» — «пропонує дітям пізнавати світ через призму реалій, міфів і символів держави-агресора». Зазначається, що окремі її сторінки присвячені розлогому опису російського державного прапора, який, за інтерпретацією авторів, символізує і благородство, і чесність, і мужність, і ще велику кількість чеснот. «Такий пропагандистський стиль книги не відповідає дійсності, де Росія захопила Крим, розв’язала війну на Донбасі та вбиває українців», — підкреслили в Держкомтелерадіо.

Відомство нагадало, що з травня 2017 року, коли почала діяти постанова уряду про обмеження ввезення книг із країни-агресора, Держкомтелерадіо заборонило 271 книгу з Росії.

  • Державний комітет телебачення та радіомовлення заборонив ввозити в Україну з Росії ще 13 книг, які звинуватили у пропаганді імперської ідеології та комунізму, а також у розпалюванні релігійної ворожнечі.
  • В Україні з 1 січня 2019 року зросли штрафи за продаж книг, які завезені з Росії без відповідних дозволів. Розмір штрафу становить 41 730 грн (10 мінімальних зарплат за перший випадок розповсюдження). Кожен наступний штраф становить 208 650 грн (50 мінімальних зарплат). Штрафи змінилися через зростання мінімальної заробітної плати (до 4 173 грн).