СБУ блокувала у Дніпрі продаж бази персональних даних виборців

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Служба безпеки у Дніпрі заблокувала можливий продаж бази з персональними даними місцевих виборців.

Про це пише пресслужба СБУ.

«Співробітники СБ України встановили, що на одному зі спеціалізованих хакерських форумів зловмисник пропонував придбати базу даних, яка за багатьма ознаками співпадає з інформацією, що зберігається в АІТС «Державний реєстр виборців». Дані із зазначенням місця проживання та номерів виборчих дільниць користуються великим попитом у даркнеті напередодні проведення виборів до органів місцевого самоврядування. Адже ця інформація може бути використана замовниками для впливу на електоральні вподобання виборців», — йдеться в повідомленні.

Там зазначили, що особу злочинця встановили, його вже затримали. Також правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та інші засоби зв’язку.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозри зловмиснику за ст. 361-2 ККУ (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (компʼютерах), автоматизованих системах, компʼютерних мережах або на носіях такої інформації). Також правоохоронці шукають «клієнтів», які встигли придбати базу даних.

  • На початку серпня в Росії на одному з форумів даркнета зʼявилася пропозиція про продаж близько 1,1 мільйона номерів і серій паспортів виборців. Кожен рядок даних оцінюється в $1 гуртом і $1,5 у роздріб. Продавець в листуванні з журналістами повідомив, що база «повністю свіжа». За його словами, самі по собі номери паспортів не приносять користі, але дозволяють оновити і доповнити вже наявні бази персональних даних.