Європарламент присудив премію Сахарова білоруській опозиції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Європарламент присудив премію Сахарова білоруській опозиції

Veronica Tsepkalo / Facebook

Європейський парламент присудив премію імені Сахарова білоруській опозиції.

Про це оголосили на засіданні Європарламенту в четвер.

Глава Європарламенту Девід Сассолі, оголошуючи лауреата висловив захоплення мужністю білоруської опозиції. «Вони вистояли і так само залишаються сильними перед обличчям набагато сильнішого противника. Але на їхньому боці те, що грубою силою неможливо перемогти — і це правда. Мій заклик до вас, дорогі лауреати, — залишатися сильними і не здаватися у своїй боротьбі. Знайте, що ми на вашому боці», — сказав Сассолі.

Окрім колишньої кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської і її соратниць — Марії Колесникової та Вероніки Цепкало, — Сассолі зачитав імена Світлани Алексієвич, Ольги Ковалькової, Сергія Тихановського, глави правозахисного центру «Вясна» Олеся Беляцького, глави страйкому МТЗ Сергія Дилевського, засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила та політика Миколи Статкевича.

Премію Сахарова «За свободу думки» щорічно вручає Європейський парламент. Минулого року її присудили Ільхаму Тохті — правозахиснику, який виступав за права уйгурів на території Китаю, але отримав довічне увʼязнення. У 2018 році лауреатом став Олег Сенцов, який на той момент оголосив голодування в російській вʼязниці.

  • Раніше норвезький депутат від Християнсько-демократичної партії Гейр Тоскедал висунув на Нобелівську премію миру 2021 року лідерів білоруської опозиції.