Освячено храм Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки

Дата:

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

20 жовтня в Луцьку освятили університетську церкву Святої Софії — Премудрості Божої. Чин освячення і першу літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Йому співслужив настоятель протоієрей Віктор Пушко.

Землю в студентському містечку під будівництво храму пʼятнадцять років тому виділила Вчена рада, очолювана ректором Ігорем Коцаном, а органи державної влади зареєстрували громаду УПЦ КП. Девʼятнадцятого травня 2007 року, у день університету, єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив хрест на місці майбутнього храму. Архієрей наголосив, що університетська церква буде відкрита для всіх, тобто діятиме і як міський парафіяльний храм.

Невдовзі було відкрито рахунок для збору пожертв. В університеті провели низку благодійних заходів: віденські бали, концерти. Кошти від продажу квитків спрямували на побудову університетської церкви, до якої — від початкових робіт і до завершального етапу оздоблення інтер’єру — долучилися меценати Сергій Мостенець і Дмитро Мельник. Ікони для храму створив митець Яків Бессараб — коштом члена Наглядової ради університету Василя Токарського.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл та меценат Сергій Мостенець.

Одинадцятого вересня 2013 року митрополит Михаїл освятив наріжний камінь і заклав капсулу в фундамент майбутньої церкви. Керуючий єпархією подякував благодійникам Віктору й Ігореві Чорнухам за матеріальну підтримку в спорудженні храму. Вісімнадцятого листопада 2015 року високопреосвященний Михаїл відправив чин освячення хреста, щоб встановити його на бані церкви.

Храм за оригінальним проектом розписує член Спілки художників України Ярослав Жупанюк. Він, Олексій Назаров і Василь Бочкай — автори мистецького іконостаса. Служби відбуватимуться щонеділі та по святах. Церква буде відкрита не тільки для студентів і викладачів університету, а й для всіх вірян.

Попередження про конфлікт інтересів

Сергій Мостенець і Дмитро Мельник — акціонери, власники істотної частки видання «Бабель».

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо