«Ставлення гірше, ніж до тварин». HRW опублікувала звіт про умови досудового утримання в Північній Кореї

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Ставлення гірше, ніж до тварин». HRW опублікувала звіт про умови досудового утримання в Північній Кореї

Ye Jinghan / Unsplash

Правозахисна організація Human Right Watch опублікувала звіт, згідно з яким у системі досудового утримання під вартою в Північній Кореї поширені систематичні катування і насильство.

Про це пише CNN.

Автори звіту опитали вісім колишніх урядовців і 22 колишніх затриманих. Усі опитані втекли з країни після 2011 року, коли до влади прийшов нинішній лідер країни Кім Чен Ин.

Колишня увʼязнена Лім Ок Кен розповіла, що її затримали в 2014 році за контрабанду товарів з Китаю. Її чоловік був членом партії середньої ланки і завдяки звʼязкам домігся її звільнення через десять днів. Однак Лім розповіла, що під час утримання під вартою її били й ображали. «Охоронці, що проходили повз, били мене руками або ногами... Протягом пʼяти днів вони змушували мене стояти й не давали спати», — розповіла Лім.

Інші свідчення збігаються з твердженнями Лім про побиття та катування: колишні затримані розповідають, як їх примушували стояти на підлозі до шістнадцяти годин на колінах, або сидіти зі схрещеними ногами, схиливши голову. У повідомленні стверджується, що якщо затримані рухалися, їх били.

Деякі жінки заявили, що зазнали сексуального насильства або зґвалтування в увʼязненні. 50-річна Кім Сон Ен, колишня працівниця торгівлі, заявила, що її зґвалтував слідчий у СІЗО.

Інші жінки говорили про відсутність правової підтримки після затримання, а також елементарних гігієнічних зручностей, як-от мило чи ковдри. Усі додавали, що їх утримували у вкрай антисанітарних умовах.

Кан Рі Хек, колишній військовий, розповів CNN, як у 2013 році його посадили на чотири дні за крадіжку кукурудзи. Він був звільнений після підкупу охоронців грошима і тютюном. «У вʼязниці з тобою поводяться гірше ніж зі свинею або собакою. Вони безжально бʼють тебе. Після цього я не міг ходити протягом тижня, тому що вони били мене по колінах», — сказав Кан.

HRW заявила, що направила питання представникам північнокорейського режиму і просила про співпрацю, але відповіді не отримала.