Зеленський підписав указ, який передасть громадам у власність понад 2 мільйони гектарів землі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський підписав указ, який передасть громадам у власність понад 2 мільйони гектарів землі

Синиця Олександр / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про передачу сільськогосподарських земель з державної до комунальної власності. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

За словами Зеленського, цей крок завершить реформу з децентралізації. Так, 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку. Загалом місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 мільйони га землі.

«Це важливо для завершення децентралізації. Бо саме громади найкраще знають, як організувати своє життя: де має бути садочок, школа, комунальні дороги, садові насадження та промислові об’єкти», — зазначив президент.

В Україні у державній власності перебуває понад 2 мільйони га землі, після їх передачі громадам у держави залишається всього 750 тисяч га на акті постійного користування (землі Академії наук, Міноборони, Пенітенціарної служби тощо). Зараз проводять інвентаризацію цих земель, присвоюють їм кадастрові номери, аби їх не вивели у приватну власність.

Міністр сільського господарства Ігор Петрашко зазначив, що в межах земельної реформи в українських фермерів будуть пільгові умови для доступу до ринку землі. Наприклад, фермери зможуть отримати земельні ділянки за вартістю на рівні грошової оцінки, без проведення земельних торгів.