Кольорові зони і кількість нових хворих: ЄС визначив правила внутрішніх подорожей під час пандемії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Кольорові зони і кількість нових хворих: ЄС визначив правила внутрішніх подорожей під час пандемії

Westend61 / Getty Images

Європейський Союз визначив головні критерії та правила для подорожей всередині регіону — між державами-членами.

Про це пише пресслужба Ради ЄС.

Головним органом, який стежитиме за цими умовами, буде Європейський центр із контролю та запобігання хворобам. Щотижня кожна держава-член має надавати цьому органу дані про:

  • кількість нових хворих на 100 тисяч населення за останні 14 днів;
  • кількість тестів на 100 тисяч населення за тиждень;
  • відсоток позитивних результатів тестів за тиждень.

Ґрунтуючись на цих даних, Центр поділить весь Євросоюз на чотири зони: «зелену», «помаранчеву», «червону» та «сіру». До «зеленої» потраплять країни, де показник нових хворих не перевищуватиме 25, а частка позитивних результатів тестів — 4%. До «червоної» зони увійдуть країни, де показник нових хворих буде понад 50, а кількість позитивних тестів перевищуватиме 4%. «Сіра» зона — країни, звідки не буде надано достатньої інформації або в яких кількість тестів на 100 тисяч населення буде менша 300.

Водночас країнам-членам ЄС не рекомендують встановлювати будь-які обмеження на пересування навіть з урахуванням зон, особливо це стосується «зеленої» зони. Максимальне обмеження, яке можуть встановити держави для відвідувачів із «помаранчевої», «червоної» та «сірої» зон — просити результат тесту на коронавірус перед в’їздом. Однак про встановлення таких обмежень потрібно повідомляти заздалегідь.