Астрономи виявили рідкісну зоряну систему з газопиловим диском, яка перебуває на межі вибуху

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Астрономи виявили рідкісну зоряну систему з газопиловим диском, яка перебуває на межі вибуху

European Southern Observatory

Фахівці університету Сіднея виявили рідкісну зоряну систему з незвичайним пиловим диском.

Про це пише CNN.

Ідеться про систему з двома зірками Вольфа—Райє. Зірки такого типу доволі рідкісні — лише одна зі 100 мільйонів зірок. Це дуже яскраві та гарячі обʼєкти, існування яких неминуче закінчується колапсом — вибухом наднової або перетворенням на чорну діру.

Астрономи досліджували подібну систему Апеп (Apep), яка складається з двох зірок, кожна з яких приблизно в 10—15 разів масивніша за Сонце і в понад 100 тисяч разів яскравіша. Там, де поверхня Сонця має температуру близько 5,5 тис. градусів за Цельсієм, у зірок Вольфа—Райє вона зазвичай сягає 25 тис. градусів і більше. Період обертання зірок навколо одна одної становить 125 років.

При цьому чи не найбільш незвичайне в цій системі — це виникнення і поведінка газопилового диска навколо зірок. Учені зазначають, що зоряні вітри рухаються зі швидкістю 12 млн кілометрів на годину, або 1% від швидкості світла. Але сам пил рухається в чотири рази повільніше, хоча може розганятися набагато сильніше під дією таких потоків. Це означає, що зоряний вітер рухається в різних напрямках із різною швидкістю через перекривання потоків випромінювання в бінарній системі.

«Це бомби уповільненої дії», — сказав Пітер Тутхілл, співавтор дослідження і професор Сіднейського університету. За його словами, поведінка головної зірки системи Апеп означає, що вона може мати всі складові для тривалого гамма-сплеску, коли перетворюватиметься на наднову.

Гамма-сплеск — один з найбільш енергомістких процесів, які відбуваються у Всесвіті. На думку вчених, цей сплеск не вплине на Землю завдяки осі обертання зоряної системи. Однак у гіршому випадку вибух може позбавити Землю озонового шару і піддати планету усьому ультрафіолетовому випромінюванню, що надходить від Сонця.