Опитування: Українці вважають владу нездатною протистояти корупції і не бачать позитивних наслідків реформ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Опитування: Українці вважають владу нездатною протистояти корупції і не бачать позитивних наслідків реформ

Андрій Горб / «Бабель»

Більшість українців (83,9%) вважає, що влада є малоефективною у боротьбі з корупцією, але не готові діяти самі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!».

Лише 5% респондентів заявили, що українська влада здатна боротися з корупцією. Першість у протидії належить антикорупційним органам (36,7%), на другому місці — президент (31,5%). Водночас майже кожен п’ятий українець (23,4%) вірить, що успіх у протидії корупції залежить від звичайних громадян.

Зокрема, майже половина опитаних (45,2%) не виправдовують надання хабарів заради розв’язання важливої проблеми, а кожен третій (34,8%) запевнив, що готовий повідомити про відомі випадки корупції. До того ж 32,1% готові приєднатися до масових акцій протесту проти корупціонерів з вищих ешелонів влади, а 84,4% вважають, що корумпованих чиновників слід звільняти.

Водночас за останній рік лише 0,9% опитаних повідомляли про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію особисто, телефоном або через інтернет, стільки ж робили це онлайн анонімно. Лише 1,3% відкрито повідомляли про корупцію у ЗМІ, зокрема, в блогах та соціальних мережах.

Головною причиною низької активності у громадській діяльності майже половина респондентів (45,1%) назвала нестачу часу та відсутність мотивації, 32,9% українців не вірять у те, що їхня участь щось змінить. 17,6% респондентів вважають, що вирішенням проблем повинна займатися держава. Кожен п’ятий українець (20,9%) перераховував кошти благодійним або громадським організаціям протягом останнього року.

Водночас семеро з десяти українців (70,8%) знають про можливість участі у мирних зібраннях із конкретних питань. Трохи менше людей (70,0%) знають про можливість повідомити місцевим органам влади про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном, про створення та участь у роботі будинкових, вуличних чи квартальних комітетів знають 66,4% опитаних. Найменше громадяни обізнані щодо можливості участі в офіційному дорадчому органі при місцевих або державних органах влади (41,2%) або коментування законопроєктів на державному та місцевому рівнях (41,2%).

Майже дві третини (55,6%) громадян вважають, що їм потрібен дозвіл місцевої влади на проведення мирних зборів або мітингів, а 20,2% не змогли надати відповіді на це запитання.

Пріоритетом для українських родин є особиста безпека, а найважливішими питаннями для себе та своїх родин українці вважають бідність (46,9%), доступ до медичного обслуговування (37,3%) та безробіття (33,4%).

Українці не очікують швидких реформ у країні. Майже половина опитаних (46,7%) не відчули жодних наслідків реформ, кожен четвертий (25,4%) мав негативний досвід, 15,8% українців відчули як негативні, так і позитивні наслідки, і лише 1,8% українців заявили про позитивні результати реформ.

Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Опитування проводилося у липні-серпні 2020 року серед 2 097 жителів України віком від 18 років особисто у помешканнях респондентів. Вибірка була сформована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей). Похибка вибірки становить 2,2%.