Кабмін пропонує відмовитися від держрегулювання тарифів на комуналку. Повноваження можуть передати місцевій владі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін пропонує відмовитися від держрегулювання тарифів на комуналку. Повноваження можуть передати місцевій владі

Yegor Aleyev \ TASS via Getty Images

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає передачу повноважень встановлювати тарифи на комунальні послуги місцевій владі.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

«Щойно ми схвалили проєкт закону, яким пропонуємо передати повноваження встановлювати тарифи на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення від НКРЕКП [Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг] до місцевої влади», — написав він.

Також Шмигаль уточнив, що цей законопроєкт ухвалюється на виконання зобов’язання за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, в якій була прописана вимога про можливість переглядати тариф на тепло кілька разів впродовж опалювального сезону.

«Уряд виконав усі свої зобовʼязання за програмою співпраці з Фондом, які мали дедлайни в цьому році на цей термін. Тепер очікуємо на підтримку законопроєкту Верховною Радою», — додав прем’єр.

  • Згідно з документом, НКРЕКП протягом двох місяців після набуття законом чинності повинна передати повноваження з ліцензування господарської діяльності у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, а також встановлення тарифів на комунальні послуги обласним державним адміністраціям і КМДА. Зокрема, йдеться про 27 підприємств теплопостачання і 52 підприємства водопровідно-каналізаційного господарства.
  • Водночас НКРЕКП залишать повноваження з ліцензування виробників теплової енергії (ТЕЦ, ТЕС, атомні електростанції тощо) і встановлення відповідних тарифів.
  • Від 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Відтепер споживачі самі можуть обирати постачальника палива.