Верховний суд визнав, що Зеленський як президент має спілкуватися українською. Ідеться про iForum-2019, де він говорив російською

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Верховний суд визнав, що Зеленський як президент має спілкуватися українською. Ідеться про iForum-2019, де він говорив російською

Пресслужба президента України

Верховний суд визнав, що президент України Володимир Зеленський має спілкуватись державною мовою під час виконання службових обов’язків — ідеться про його виступ на iForum-2019, де він говорив російською.

Про це повідомляє пресслужба суду у Facebook.

Позивач звернувся до суду з проханням визнати протиправним спілкування Зеленського на форумі недержавною мовою і просив зобов’язати його утриматись від такого надалі під час виконання повноважень. Верховний суд відмовився повністю задовольнити ці вимоги.

Суд вказав на те, що під час виконання службових обов’язків президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою. Водночас за спілкування російською у межах політичної діяльності, а не під час виконання президентських повноважень, Зеленський несе політичну, а не юридичну відповідальність.

«Враховуючи викладене, Велика палата закрила провадження у справі, оскільки заявлені позивачем вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства», — зазначили в суді.

Нагадаємо, iForum-2019 відбувся 23 травня минулого року. Зеленський брав у ньому участь і виступав російською мовою.

Виступ президента тривав близько 20 хвилин і стосувався технологічного розвитку країни. Зеленський багато жартував, що викликало сміх і оплески в залі. Також люди аплодували словам Зеленського, коли він назвав Росію агресором.