В Іспанії заарештували засновника McAfee. У США його звинувачують у несплаті податків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Засновник McAfee Inc., яка відома антивірусним програмним забезпеченням, Джон Макафі був заарештований в аеропорту Барселони (Іспанія) за звинуваченнями в ухилянні від сплати податків у США.

Як повідомляє Time, його затримали 3 жовтня, коли він намагався вилетіти у Стамбул. Зараз він очікує екстрадиції до США, де в разі визнання винним йому загрожує від 5 до 30 років вʼязниці.

Як зазначено на сайті Мінʼюсту США, Макафі звинувачується в ухиленні від сплати податків у період з 2014 до 2018 року і приховуванні активів (нерухомість, автомобілі, яхти). Макафі не заплатив податки з $23 мільйонів доходу.

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) стверджує, що він заробив гроші шахрайством, просуваючи криптовалютні проєкти у своєму акаунті у Twitter. Він не повідомляв, що весь цей контент — проплачена реклама. При цьому він заявляв, що сам є інвестором в подібних проєктах. Реалізовувати схему Макафі допомагав його охоронець Джиммі Уотсон.

«Макафі за допомогою Уотсона користувався своєю популярністю, щоб прорекламувати низку цифрових активів серед своїх підписників, не повідомивши їх про свою роль оплачуваного промоутера», — заявили в SEC. Макафі отримав понад $23 мільйони у вигляді цифрових валют і вивів їх на підставні банківські рахунки. Уотсон на цьому заробив близько $316 тисяч.

Уотсон також проходить у цій справі та звинувачується, як і Макафі, у порушенні закону про протидію шахрайству у сфері цінних паперів. SEC буде домагатися від них повернути отримані доходи та сплатити штраф.

  • Макафі заснував компанію McAfee Inc. у 1987 році. Компанія є найбільшим постачальником антивірусного програмного забезпечення і працює у 180 країнах. Макафі після 2000-х продав свою частку в компанії та зайнявся інвестиціями.