Опитування: майже 40% українців у Польщі через пандемію змінили роботу. Третина опитаних приїхала на заробітки вперше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опитування: майже 40% українців у Польщі через пандемію змінили роботу. Третина опитаних приїхала на заробітки вперше

dylan nolte / Unsplash

Коронавірусна криза змусила близько 40% українських заробітчан у Польщі змінити роботу. При цьому, 92% із них не шкодує, що залишилися в цій країні під час карантину.

Про це йдеться в опитуванні, проведеному польською компанією EWL із Центром Східної Європи Варшавського університету серед іноземних працівників упродовж 26 серпня—8 вересня, результати якого наводить Укрінформ.

Згідно з дослідженням, пандемія змусила 39,4% іноземців у Польщі змінити роботу. При цьому, 29,4% змушені були також змінити населений пункт, а 32,3% — сферу працевлаштування.

За даними опитування, серед аргументів, через які українці залишилися в Польщі під час пандемії, називають:

  • проблеми з наявністю роботи в Україні під час коронакризи (47,1%);
  • можливість працювати в Польщі й надалі (44,2%);
  • автоматичне продовження польською владою легального перебування і праці в Польщі на час пандемії (39,7%).

При цьому, значна кількість опитаних українців прибули на роботу до Польщі вже під час пандемії. Для 28,9% опитаних це був перший приїзд до цієї країни. Найчастішим аргументом щодо приїзду є вища зарплата, ніж в Україні (53%).

Найбільш обтяжливим після приїзду до Польщі під час пандемії вказують обов’язкове відбування карантину (50,8%) і перетин кордону з Польщею (38,4%).

Серед опитаних іноземців 21,5% виїжджали з Польщі під час пандемії. Найбільші складнощі для іноземців зараз — зменшення годин праці (41,8%) та психологічна напруга (37,4%).

У випадку, якщо пандемія не завершиться упродовж найближчих дев’яти місяців, 31,3% опитаних іноземних працівників мають намір залишитися в Польщі, оскільки це дозволено польським законодавством.