Суд ЄС ухвалив рішення проти Угорщини у справі закону про вищу освіту. Він стосувався університету Сороса

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд ЄС ухвалив рішення проти Угорщини у справі закону про вищу освіту. Він стосувався університету Сороса

Суд Євросоюзу визнав, що зміни Угорщини до закону про вищу освіту, які по суті унеможливили роботу Центрально-європейського університету, заснованого мільярдером Джорджем Соросом, суперечать праву ЄС. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу суду.

Рішення ухвалила Велика палата суду 6 жовтня. Тобто, суд підтримав позов про невиконання зобовʼязань, предʼявлений Угорщині Єврокомісією.

«Умови, запроваджені Угорщиною для іноземних вищих навчальних закладів, що здійснюють свою діяльність на її території, несумісні із законодавством ЄС», — зазначено у рішенні суду.

Про що йдеться?

У квітні 2017 року в Угорщині набув чинності закон про вищу освіту, що обмежує діяльність некомерційних організацій. Закон вимагає, щоб іноземні університети, які працюють в Угорщині, здійснювати освітню діяльність і у країні, де вони засновані.

На думку критиків, закон спрямований саме проти Центрально-європейського університету, заснованого у Нью-Йорку угорсько-американським фінансистом Соросом, — з боку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який звинувачував мецената у втручанні у внутрішні справи країни. Університету довелося перенести більшу частину своєї діяльності до Відня з Будапешта, де він діяв з початку 1990-х років.