Зеленський порадив Путіну та Лукашенку дослухатися до протестувальників. Інакше станеться «соціальний вибух»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський порадив Путіну та Лукашенку дослухатися до протестувальників. Інакше станеться «соціальний вибух»

Пресслужба президента України

Президент України Володимир Зеленський закликав Володимира Путіна й Олександра Лукашенка дослухатися до тих, хто виходить на протести в Мінську та Хабаровську. Про це він заявив в інтервʼю Politico Europe, повідомляє Офіс президента.

«Владі треба дослухатися до людей. І найголовніше — кидаючи людей, які мають іншу точку зору, у поліцейські бобики чи використовуючи кийки, не можна побудувати діалог з людьми. І це стосується кожної з цих країн. Повинен бути діалог, людей потрібно чути. Якщо люди хочуть змін, значить, настав час для цих змін», — заявив Зеленський.

Він наголосив, що у протестувальників є своя думка і на них не можна впливати інформаційною політикою Росії — «промивати мізки».

«Зрозуміло, що в будь-який момент буде суспільний вибух. Те саме ми бачимо сьогодні в Білорусі», — вважає президент України.

Окрім цього, Зеленський очікує, що на саміті ЄС питання санкцій проти Росії буде головним у порядку денному.

«Якщо говорити неформальною мовою, санкції — це питання номер один. Підтримка нашого суверенітету і територіальної цілісності з боку ЄС залежить від потужної санкційної політики, спрямованої проти агресії Російської Федерації. [...] Це велика підтримка для України на геополітичному рівні. А вона повʼязана з економікою. Тому санкції — це номер один», — сказав він.

  • Протестні акції в Хабаровському краї проходять щодня з 11 липня 2020 року у звʼязку з арештом губернатора краю Сергія Фургала. Йому інкримінують організацію вбивств бізнесмена та підприємця у 2004—2005 роках. 10 липня 2020 року суд у Москві його заарештував. В основі протестів — претензії до федеральної влади, яка збудувала корупційну систему лояльності регіональних чиновників.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка. Останніми тижнями у країні у вихідні проводять «Жіночі марші».