Стенограми розмов Путіна та Клінтона: президент Росії обіцяв допомогу в поваленні екслідера Югославії та підтримав бомбардування Іраку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Стенограми розмов Путіна та Клінтона: президент Росії обіцяв допомогу в поваленні екслідера Югославії та підтримав бомбардування Іраку

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін під час розмов двадцятирічної давності із 42-м президентом США Біллом Клінтоном обіцяв допомогу в поваленні колишнього лідера Югославії Слободана Мілошевича, а також підтримав рішення США бомбити Ірак.

Про це йдеться в оцифрованих стенограмах розмов між двома президентами на початку ХХІ століття. Вони були оприлюднені на сайті бібліотеки Клінтона ще торік, але лише зараз їх знайшла Meduza.

У 2000 році обидва президенти кілька разів обговорювали питання президентських виборів у Югославії, від якої на той момент лишилися лише Сербія та Чорногорія. США були занепокоєні, що авторитарний лідер Мілошевич буде чіплятися за владу, зокрема і за допомогою військ, а також не визнає результати виборів, хоча опитування демонстрували, що перемогу має здобути прозахідний кандидат.

Путін і Клінтон обговорювали, як змусити Мілошевича визнати вибори і добровільно піти у відставку в разі програшу. Клінтон пропонував, щоб Путін особисто зустрівся з опонентом Мілошевича і надіслав тому потужний сигнал, кого саме підтримує Росія. Також президенти обговорювали подальшу долю Мілошевича, зокрема, чи варто йому лишатися в Сербії, чи виїхати до США або Росії.

Насправді ж президентські вибори Мілошевич програв, але його опонент набрав 48% замість необхідних для перемоги у першому турі 50%. Він результати не визнав і вимагав перерахунку, а його прихильники вийшли на мітинги. В історію тогочасні події увійшли під назвою «бульдозерна революція», тому що протестувальники за допомогою бульдозера захоплювали будівлю парламенту та телерадіокомпанію. Після цього ЦВК визнала перемогу прозахідного кандидата й оголосила, що він набрав 50,24% голосів. Мілошевич визнав свою поразку. Зараз у Росії називають тодішні події в Югославії «першою кольоровою революцією».

Клінтон також спілкувався з Путіним у 1999 році, коли той був лише прем’єр-міністром. Зокрема, під час зустрічі в Новій Зеландії Путін заявив Клінтону, що за вибухами будинків у Росії стоїть терористична організація «Аль-Каїда» на чолі з Усамою бен Ладеном.

Також у розмові 1 січня 2000 року Путін обіцяв Клінтону, що продовжуватиме політику Бориса Єльцина на зближення із Заходом.

«Як ви згадали у своїй заяві, президент Єльцин багато зробив, щоб зруйнувати комуністичну систему і підштовхнути Росію в її русі до цивілізованих країн. Напрямок російської політики в усіх областях залишиться таким же в найближчі три місяці, поки я виконую обовʼязки президента», — заявив він.

У розмові з Клінтоном 6 вересня 2000 року Путін зазначив, що на його місці також би здійснив бомбардування Іраку.

«Думаю, я вже говорив вам, абсолютно не для протоколу, що коли ви бомбили Ірак через те, що він робив, я підтримував вас або, принаймні, зробив би те ж саме на вашому місці», — сказав Путін.

  • У 2019 році на сайті електронної бібліотеки експрезидента США Білла Клінтона опублікували стенограми телефонних і особистих бесід глави держави та співробітників його адміністрації з Володимиром Путіним. Усі документи датовані 1999—2001 роками, більшість з них свого часу мали гриф «секретно».