В Україні набула чинності нова система військових рангів. На всіх сержантів чекає переатестація

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні від сьогодні, 1 жовтня, набув чинності закон № 2247 «Про внесення змін щодо військових звань військовослужбовців».

У військах тепер немає звань генерал армії України, генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник, прапорщик, старший прапорщик, мічман і старшина. Також зникли флотські звання контр-адмірал, віцеадмірал та адмірал. Замість вищеперелічених звань запроваджені: генерал (раніше адмірал), бригадний генерал (раніше коммодор), генерал-майор (раніше контр-адмірал), генерал-лейтенант (раніше віцеадмірал), майстер-сержант і головний старшина.

Як повідомляє начальник Управління по роботі з сержантами Збройних сил Олександр Косинський, з 1 січня 2021 року набере чинності наказ Міністерства оборони про перелік посад рядового, сержантського і старшинського складу під нові військові звання, після чого почнеться переатестація військовослужбовців зазначених категорій. Крім цього очікуються зміни у грошовому забезпеченні військових.

Нові звання були введені у відповідності зі стандартами НАТО. Це також передбачає підготовку військових за новими методиками. Сама переатестація має на меті посилення сержантського складу, який у країнах НАТО є найважливішою офіцерською ланкою в бойових частинах.