Bihus.Info підрахував, які партії найбільше витратили на борди в Києві. У лідерах — «Слуга народу» і «За майбутнє»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Bihus.Info підрахував, які партії найбільше витратили на борди в Києві. У лідерах — «Слуга народу» і «За майбутнє»

Соколовська Інна / УНІАН

Перед місцевими виборами в Києві найбільше на зовнішню рекламу витратила провладна партія «Слуга народу» — щонайменше 16 млн гривень. Партія «Перемога Пальчевського», реклами якої в столиці було найбільше в серпні, витратила на борди майже 5 мільйонів. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти Bihus.Info спільно із Громадським рухом «ЧЕСНО» упродовж серпня і вересня фотографували зовнішню політичну рекламу. Потім її співставили із середніми ринковими цінами та порахували витрати, тому зазначають, що підрахунки не є абсолютними.

ЗМІ зазначає, що отримати відповідь про походження коштів на витрати від «Слуги народу» їм не вдалося.

За кількістю витрачених грошей на борди на другому місці після «Слуги народу» опинилася партія «За майбутнє» з 14,5 млн гривень. Журналісти зазначають, що «За майбутнє» є політичним проєктом, який пов’язують із бізнесменом Ігорем Коломойським, проте офіційно партію очолює його бізнес-партнер Ігор Палиця. У самій партії фактично відмовились відповісти, звідки взяли кошти, які вклали у рекламу.

Далі в рейтингу йде «Європейська солідарність», яка витратила 6,5 млн гривень. За словами голови секретаріату партії Максима Саврасова, партія отримала з держбюджету компенсацію витрат на минулорічну парламентську кампанію. «Тобто нам повернули приблизно 98 млн гривень після виборчої кампанії», — сказав Саврасов.

На четвертому місці опинилася партія «Перемога Пальчевського» з витратами у 4,8 млн гривень. Журналісти ззаначають, що у вересні її бордів значно поменшало. А на пʼятому місці рейтингу — партія «Пропозиція» (її колишня робоча назва «Партія мерів»), діяльність якої координують мер Дніпра Борис Філатов і його товариш та бізнесмен Геннадій Корбан. Партія витратила на рекламу у Києві 4,7 млн гривень.