Польська компанія PGNiG постачатиме газ для Оператора ГТС України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Польська компанія PGNiG постачатиме газ для Оператора ГТС України

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Група компаній Energy Resources of Ukraine разом зі своїм польським партнером державною нафтогазовою компанією PGNiG виграла тендер на постачання газу для Оператора ГТС України.

Про це йдеться в повідомленні компанії «ЕРУ Трейдінг».

«ЕРУ Трейдінг змогла запропонувати найбільш конкурентоспроможні ціни завдяки підтримці PGNIG, і ми збільшили страхування політичних ризиків від Американської корпорації DFC до 100 млн доларів США, що дозволяє нашій компанії фінансувати постачання значних обсягів та прийняти відповідні кредитні ризики», — розповів керівний партнер ЕРУ Груп Ярослав Мудрий.

Згідно з умовами контракту, газ надходитиме від 1 жовтня 2020 року до 1 травня 2021 року. Це буде перше постачання природного газу від PGNiG для технічних потреб Оператора ГТС України.

За словами голови правління PGNiG Єжи Квєцінського, польська компанія послідовно розвиває свою діяльність в Україні, про що свідчить збільшення обсягів поставок польською компанією газу на український ринок.

«Про це свідчить стрімке зростання обсягу нашого експорту на цей ринок, куди ми вже поставили понад 3 млрд м куб природного газу. Ці показники значною мірою є результатом дуже доброї співпраці з нашим діловим партнером — ЕРУ Груп, що приносить помітні переваги обом компаніям», — наголосив він.

  • 1 січня 2020 року офіційно завершився анбандлінг «Нафтогазу», внаслідок чого Оператор української ГТС став незалежною компанією.
  • Одна й та сама компанія не має права одночасно контролювати підприємство з виробництва та постачання газу й оператора газотранспортної системи. Поділ «Нафтогазу» був однією з вимог європейського енергетичного законодавства. Також такий розділ був однією з умов укладення нового контракту на транзит російського газу через Україну.
  • Компанія «Оператор ГТС України» і оператор ГТС Угорщини (FGSZ) 29 квітня обʼєднали на кордоні країн дві фізичні точки передачі газу (Берегове DN1400 і Берегдароц DN800) в одну віртуальну. Укладення договору дозволить збільшити потужності з імпорту газу.