Зеленський знайшов причину зростання захворюваності на коронавірус. Це місцеві вибори

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський знайшов причину зростання захворюваності на коронавірус. Це місцеві вибори

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні зростає кількість нових хворих на коронавірус через майбутні місцеві вибори.

Про це він повідомив під час візиту на Тернопільщину, пише «Інтерфакс».

«Із самого початку у нас був найкращий результат в усій Європі, Україна повністю усіма карантинними заходами збила першу хвилю захворюваності — у нас було максимум до 300 людей за добу. Але через політичні ігри і підготовку до місцевих виборів деякі представники місцевої влади, особливо в обласних центрах, чомусь почали воювати на словах, дякувати богу, з центральною владою, яка нібито «закручує гайки», і захотіли зменшення карантину», — пояснив Зеленський.

Він зазначив, що за оцінками МОЗ та міжнародних експертів, Україна мала досить ліберальний варіант карантину, на відміну від тих держав, де штрафували людей без масок на вулицях.

«Я вважаю, що коли б не місцеві вибори, відверто кажу, захворюваність у нас була б меншою. Завжди люди орієнтуються на лідерів. І в будь-яких маленьких містах, містечках, коли вони бачать, що як сільський голова, керівник ОТГ або мер виходить і говорить, що влада переоцінює складність ситуації, немає нічого страшного, можна святкувати день міста і збирати по 20—30 тисяч людей, то й люди так поводяться», — підкреслив президент.

Водночас мер Дніпра Борис Філатов жорстко розкритикував Зеленського за такі заяви. Він нагадав, що центральна влада забрала кошти до коронавірусного фонду з місцевих бюджетів, а потім спрямувала їх на програму «Велике будівництво».

  • В Україні станом на ранок 18 вересня виявили 3 228 нових хворих на коронавірус .
  • В Україні з 21 вересня протягом двох тижнів буде діяти новий розподіл регіонів на карантинні зони. Столиця України залишиться в «помаранчевій» зоні. У «червону» зону потраплять пʼять міст. Чернівці, Івано-Франківськ, Коломия, Калуш і Тернопіль переходять з «червоної» в «помаранчеву» зону.