Для українських військових розробляють нові сухі пайки в реторт-пакетах. Їх використовують війська НАТО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство оборони розробляє нові зразки сухих пайків для військовослужбовців Збройних сил України.

Деталі на презентації розповів заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення полковник Олександр Хмиз, передає пресслужба відомства.

У пріоритеті розробка нового пайка так званої 15-ї норми — добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах (для польових і для повсякденних умов). Сухий пайок (15-ї норми) дає повноцінне харчування на добу і має необмежений термін придатності. Він призначений для тих умов, де неможливо приготувати гарячу їжу. Зазвичай такий пайок містить набір консервованих готових страв, наприклад, рагу.

Міноборони врахувало побажання військових і пакуватиме продукти цього набору в реторт-пакети — харчову упаковку, яку використовують як альтернативу консервним банкам. Така упаковка використовується в сухпайках армій НАТО. За словами Хмиза, розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії, і до кінця 2020 року буде закуплено контрольну партію.

Крім того, відомство зосередиться на вдосконаленні застарілого сухпайка 10-ї норми, який розробляли ще в 2001 році і кілька разів невдало намагалися міняти. Сухий пайок цієї норми розрахований на використання протягом не більше трьох діб (у його складі галети, консерви, чай, повидло та інше). Він часто йде доповненням до сухпайка 15-ї норми.

Зараз для закупівлі пайків 10-ї норми перероблено технічну документацію. Вона включатиме 24 раціони для повноцінного харчування військовослужбовців на один прийом їжі.