«Книгарня «Є» збільшує частку російськомовної літератури у продажу. У компанії кажуть, що через більшу маржу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Книгарня «Є» збільшує частку російськомовної літератури у продажу. У компанії кажуть, що через більшу маржу

Мережа книжкових магазинів «Книгарня «Є» вирішила збільшити частку книжок російською мовою у продажу.

Про це повідомляється на сторінці книгарні у Facebook.

«Абсолютно очевидно, що турбота про формування повноцінного та успішного українського книжкового ринку — це функція держави і завдання усього суспільства, а не окремої мережі книгарень», — наголосили у компанії.

За даними «Книгарні «Є», станом на 2020 рік, 50—70% в обороті великих книготорговельних структур (не включаючи «Книгарню «Є») становить російська книга — як імпортована, так і видана в Україні.

«Головною причиною просування ритейлом російської книги є привабливі умови (більша маржа). Можливість створювати привабливі умови визначається насамперед перевагами у собівартості російського продукту у порівнянні з українським (менша вартість авторських прав та перекладу на один примірник). Російський книжковий бізнес завжди може розраховувати на підтримку власної держави у просуванні свого продукту в Україні», — додали в компанії.

Також у «Книгарні «Є» спрогнозували, що в цих умовах сегмент україномовної книги поступово звужуватиметься, українські видавці будуть менше видавати, а читачі будуть купувати ще більше російською — «всупереч власному бажанню».

«Коли у 2007 році ми відкрили перший магазин Книгарні «Є», ідея торгувати україномовними книгами багатьом видавалася абсурдом. Всупереч економічній логіці ми послідовно робили акцент на продажу книг українських видавництв, тримаючи частку книг українською мовою на наших полицях 90% і більше. В штучно монополізованому російськими структурами книжковому середовищі ми створили надійний ринок збуту для україномовного продукту, відкривши можливості для українських видавців...», — наголосили у «Книгарні Є».

У зв’язку з цим мережа книгарень повідомила, що змушена пристосовуватися до умов.

Зазначимо, на сайті «Книгарні Є» вказано, що мережа має особливу концепцію та чітко визначену позицію.

«Ми вирізняємося серед більшості книжкових мереж тим, що просуваємо український продукт. Ця позиція відповідає очікуванням суспільства, адже, як засвідчують соціологічні дослідження, більшість українців надає перевагу україномовній книжці. «Книгарня «Є» принципово відрізняється від більшості інших книжкових мереж в Україні, які цілеспрямовано просувають російську книгу», — заявляли у компанії.

Станом на 14 вересня в Україні працює 30 книгарень, а також інтернет-магазин «Книгарні Є».

  • У 2019 році «Книгарня «Є» звинуватила свого конкурента Yakaboo «в допомозі російській агресії» і закликала бойкотувати мережу. Причиною для цього стало те, що Yakaboo став дистрибʼютором української дочки російського видавництва «Альпина Паблишер», що випускає в Росії мотиваційну, бізнес- і науково-популярну літературу. За словами гендиректора видавництва, до скандалу «Книгарня «Є» сама хотіла співпрацювати з ними.