Disney вперше відреагувала на скандал з «Мулан». Компанію критикують за подяку регіону Китаю, де репресують мусульман

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Disney вперше відреагувала на скандал з «Мулан». Компанію критикують за подяку регіону Китаю, де репресують мусульман

YouTube / Disney

Кінокомпанія Disney визнала «наявність певних проблем» після того, як подякувала владі китайської провінції Сіньцзян за допомогу у зйомках фільму «Мулан». За цю подяку компанію піддали критиці, оскільки місцеве бюро громадської безпеки і туризму звинувачується в порушенні прав людини.

Про це пише CNN.

Більшу частину фільму знімали в Новій Зеландії, але частину сцен — в провінції Сіньцзян, що вимагало окремого дозволу влади. У титрах до фільму Disney висловила вдячність кільком китайським органам влади за співпрацю, серед яких — Департаменту реклами уряду Сіньцзяня і бюро громадської безпеки і туризму. Останнє включене урядом США до списку організацій, причетних до порушень прав людини в регіоні. Також повідомляється, що кінокомпанія направила уряду Сінцьзяня лист подяки.

Фінансовий директор Disney Крістін Маккарті заявила, що згадка осіб і організацій, які посприяли зйомкам, є нормальною практикою.

«Тому, в наших титрах були згадані як Китай, так і Нова Зеландія. І я б просто лишила усе як є. Але це створило для нас багато проблем», — сказала вона. При цьому, Маккарті не уточнила, що це за «проблеми».

Про що йдеться?

За даними правозахисних організацій, в регіоні Сіньцзян, де знімалася частина сцен «Мулан», з 2015 року близько 2 млн уйгурів і представників інших меншин, більшість з яких складають мусульмани, були переселені до «таборів перевиховання».

Пекін, своєю чергою, називає репресії в Сіньцзяні необхідними для боротьби з екстремізмом і тероризмом і заявляє, що їхні методи відповідають китайському законодавству. Звинувачення в масових затриманнях влада називає «безпідставною брехнею».

  • У липні повідомлялося, що Disney перенесла премʼєри низки фільмів, серед яких «Мулан», «Аватар 2» і продовження кіносаги «Зоряні війни». Причиною стала ситуація з коронавірусів в США — через високі показники захворюваності влада не дозволяє відкривати кінотеатри.