Держбюджет-2021: Мінфін прогнозує дефіцит у 6% ВВП

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Держбюджет-2021: Мінфін прогнозує дефіцит у 6% ВВП

National Bank Of Ukraine / Flickr

Дефіцит бюджету у наступному році має скласти приблизно 6% від ВВП України. Це приблизно 50 млрд гривень за даними Держстату станом на перший квартал цього року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«Держбюджет ще остаточно не сформований. Наразі тривають консультації. Водночас ми маємо враховувати нестабільну економічну ситуацію в країні. Так, передбачається дефіцит держбюджету на рівні 6% у 2021 році, 4,5% у 2022 році та 3% у 2023 році. В цьому році він на рівні 7,5% ВВП», — повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

На зустрічі з представниками різних галузей профспілок та роботодавців, представниками Мінекономіки та Мінсоцполітики Єрмоличев зазначив, що збільшення мінімальної заробітної плати — це суттєвий додатковий ресурс, який необхідно врахувати в державному бюджеті.

«Додаткові видатки становлять близько 47 млрд гривень. Адже з 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата буде збільшена до 6 тис. грн, а з 1 липня 2021 року — до 6,5 тис. гривень. Також при розрахунках до проєкту бюджету на 2021 рік передбачається збереження співвідношення між розмірами посадового окладу працівника І-го тарифного розряду єдиної тарифної сітки та мінімальної заробітною платою, що склалося у поточному році», — зазначив заступник міністра.

  • Раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що проєкт бюджету на 2021 рік, за попередніми підрахунками, передбачає дефіцит у 6% ВВП. За його словами, проєкт бюджету-2021 побудовано на прогнозі зростання на 4,7% ВВП.
  • 6 серпня Кабмін вніс у Раду законопроєкт про зміни до держбюджету на 2020 рік. Також свій проєкт закону змін до бюджету подав Володимир Зеленський.