МЗС: Україна більше не змінюватиме закон про освіту на вимогу інших держав

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС: Україна більше не змінюватиме закон про освіту на вимогу інших держав

Facebook / Dmytro Kuleba

Україна більш не планує змінювати закон про освіту, однак налаштована імплементувати його таким чином, щоб захищати як свої інтереси, так і інтереси інших країн.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час візиту до Бухареста, передає «Інтерфакс-Україна».

«Коли закон про освіту був ухвалений, Венеціанська комісія Ради Європи висловила ряд зауважень до нього. Україна внесла зміни в цей закон і виконала рекомендації Венеціанської комісії. Ми не плануємо більше міняти цей закон, щоб задовольняти вимоги тих чи інших країн», — заявив Кулеба.

При цьому, за його словами, Україна імплементуватиме цей закон таким чином, щоб інтереси України, а також інших країн були захищені. Кулеба також додав, що українська сторона не зацікавлена в асиміляції румунів в Україні, але налаштована на поліпшення їх інтеграції в українське суспільство.

«Ми поважаємо позицію Бухареста щодо питань захисту прав національних меншин. Я бачу, що Бухарест поважає позицію Києва в цьому питанні, і ми готові вести діалог», — зазначив Кулеба.

Закон про освіту

У вересні 2017 року Верховна Рада підтримала освітню реформу, ключовими нововведеннями якої стала 12-річна школа і визначення української мови як мови освітнього процесу.

Норма про мову викладання для нацменшин викликала обурення з боку влади сусідніх держав, зокрема, Румунії та Угорщини. Їх не влаштовує, що в 5-9 класах шкіл, де навчаються представники нацменшин, будуть вводитися кілька предметів з українською мовою викладання.

Після цього глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме подальше зближення України з ЄС та НАТО через український освітній закон.

16 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила в остаточному другому читанні законопроєкт про освіту, який виводить приватні школи з-під дії статті 7 мовного закону — це було однією з вимог Угорщини в конфлікті з Україною. Попри це, Угорщина продовжує виказувати незадоволення цим законом.

  • У грудні минулого року Міністерство закордонних справ вручило послу Угорщини в Україні Іштвану Ійдярто ноту протесту через заяви про автономію угорської національної меншини в Україні та блокуванні співпраці з НАТО.
  • У Закарпатській області Служба безпеки України затримала групу громадян, які збирали підписи жителів області на підтримку петиції щодо скасування умов Тріанонського мирного договору.