Гіроскутери й електросамокати внесуть у нову категорію учасників дорожнього руху. Рада прийняла за основу законопроєкт

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 3023, який пропонує створити нову категорію учасників дорожнього руху. У неї пропонують включити власників електросамокатів, електроскутерів, сегвеїв, гіробордів, гіроскутерів тощо.

Створення категорії «користувачі персонального легкого електротранспорту» підтримали 268 депутатів.

Згідно з проєктом закону, до категорії буде віднесено осіб, які рухаються на одно-, дво- або триколісному електромеханічному транспортному засобі (крім інвалідних колясок та велосипедів, обладнаних електродвигунами).

Законопроєкт також визначає права та обовʼязки нових учасників ДР. Зокрема вони отримують право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а за їх відсутності — по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю.

Серед обовʼязків — використання технічно справного і належним чином обладнаного електротранспорту (світловідбивачі, звуковий сигнал). При цьому, такий транспорт не може брати пасажирів, якщо в ньому технічно не передбачена така можливість.

Заборона на водіння у нетверезому стані, під наркотиками або під ліками, які знижують увагу та швидкість реакції, також поширюється на нову категорію, як і заборона користування смартфонами під час руху.

Карати за порушення будуть за ч. 2 ст. 127 Кодексу про адміністративні правопорушення. Ця стаття відноситься до порушень правил користування велосипедом. Вона передбачає штраф у 5 неоподатковуваних мінімумів (85 грн).