Батькові Зеленського можуть присвоїти довічну стипендію. В уряді пояснили, що колектив вишу вносив подання з 2017 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Батькові Зеленського можуть присвоїти довічну стипендію. В уряді пояснили, що колектив вишу вносив подання з 2017 року

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що подання на відзначення батька президента — доктора технічних наук Олександра Зеленського — вносив трудовий колектив Криворізького університету економіки і технологій ще з 2017 року.

Про це Шмигаль повідомив у Facebook.

«Сьогодні отримав лист-звернення від трудового колективу Університету економіки і технологій. Освітяни висловили невдоволення тим фактом, що уряд на своєму минулому засіданні не розглянув питання про подання на призначення довічної державної стипендії видатному діячу освіти, доктору технічних наук, професору Олександру Семеновичу Зеленському», — розповів Шмигаль.

За його словами, в листі зазначають, що колектив неодноразово вносив подання на відзначення батька Зеленського.

«Починаючи з 2017 року, задовго до того, як президентом став Володимир Зеленський. Тому викладачі університету просять забезпечити об’єктивну оцінку заслуг Зеленського, винятково виходячи з особистих здобутків і досягнень претендента», — зазначив Шмигаль.

Премʼєр також уточнив, що на засіданні уряду 2 вересня проєкт про призначення довічних стипендій освітянам був відкликаний для доповнення списків претендентів. Він закликав трудові колективи вишів протягом двох наступних тижнів подати списки кандидатів на державні стипендії, щоб уряд встиг ухвалити рішення до 1 жовтня — Дня працівника освіти.

Про що йдеться?

2 вересня на розгляд уряду мали винести затвердження проєкту указу президента про призначення довічних державних стипендій видатним діячам освіти. У списку є й батько президента — Олександр Зеленський. Проте це питання зняли з розгляду уряду.

Кандидатів на отримання довічної стипендії висувають заклади освіти або ж місцеві органи влади та направляють подання у Міністерство освіти і науки. Потім цей перелік погоджує уряд, а вже після того документ надходить до президента.

Розмір державної стипендії становить 2 568 грн на місяць.