Уряд Білорусі розіслав міністерствам та держорганізаціям пам’ятку від Конституційного суду, чому дії опозиції «суперечать закону»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Уряд Білорусі розіслав міністерствам, державним організаціям та підприємствам пам’ятку від Конституційного суду, в якому той пояснює, чому дії опозиції є незаконними.

Про це пише TUT.by, який має цю пам’ятку у власному розпорядженні.

Зазначається, що цей документ уряд офіційно назвав «конституційно-правовою позицією із захисту конституційного ладу».

Відповідне пояснення Конституційний суд Білорусі ухвалив 25 серпня. Він зазначає, що єдиним джерелом влади в країні, згідно з Основним законом, є народ. Саме він на виборах 9 серпня «висловив своє вільне волевиявлення і обрав О.Г. Лукашенка президентом Білорусі».

Єдиними органами, які можуть переглянути ці результати, є ЦВК та Верховний суд, але вони вже розглянули це питання та відхилили такі прохання.

Водночас створення інших органів, зокрема Координаційної ради, яка «визначила собі за мету перегляд виборів президента Білорусі не в порядку, визначеному Конституцією і виборчим законодавством, є неконституційним».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.