В Україні платників аліментів зобов’язали проводити індексацію розміру виплат

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні платників аліментів зобов’язали проводити індексацію розміру виплат

National Bank Of Ukraine / Flickr

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт щодо обовʼязку виконавця проводити індексацію розміру аліментів.

За відповідне рішення проголосував 321 нардеп.

Згідно з законопроєктом, пропонується внести зміни до закону «Про виконавче провадження», за якими на виконавця покладається обовʼязок щороку індексувати розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

На думку авторів проєкту закону, завдяки йому вдасться частково зменшити навантаження на місцеві загальні суди та відповідні суди апеляційної та касаційної інстанцій, а також на держбюджет, оскільки буде скорочено кількість отримувачів соціальних виплат та/або зменшено розмір таких виплат.

До того ж закон сприятиме покращенню матеріального стану осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом у твердій грошовій сумі.

Станом на 1 липня мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може становити менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, становить для дітей до 6 років — 929,50 грн; для дітей віком від 6 до 18 років — 1 159,00 грн.