Росія видала Україні спільника агента ФСБ, який убив колишнього військового Івана Мамчура

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Росія екстрадувала до України спільника агента ФСБ Олега Смородінова, який в 2016 році застрелив у Рівному колишнього спецпризначенця Івана Мамчура.

Про це повідомляє пресслужба поліції Рівненської області.

У поліції розповіли, що під час вбивства Мамчура спільник стежив за ним і мав повідомити, що той зайшов до під’їзду. Він також стежив за тим, щоб ніхто інший не зайшов у під’їзд.

Після злочину Смородінов зі спільником втекли до Росії. Їх оголосили у міжнародний розшук. У червні 2019 року стало відомо, що чоловіка затримали в РФ.

«Вчора, 26 серпня, в пункті пропуску Гоптівка була здійснена фактична передача підозрюваного працівникам поліції Рівненської області. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

  • Колишнього військового, який вже на той час працював у СІЗО в Рівному, Івана Мамчура застрелили у вересні 2016 року у під’їзді власного будинку. За даними слідства, убивця вистрілив у Мамчура 8 разів і ще кілька разів вдарив пістолетом по голові.
  • Підозру у вбивстві Мамчура оголосили Олегу Смородінову та його спільнику. У ФСБ обіцяли Смородінову за це роботу в поліції у тимчасово анексованому Криму. За даними контррозвідки, раніше двічі судимий етнічний росіянин Смородінов був завербований ФСБ у січні — лютому 2016 року співробітником російської спецслужби Максимом Живилом. Смородінов за завданням виявляв місця проживання українських ветеранів та чинних військових. Також він встановлював місця проживання учасників російсько-грузинської війни 2008 року. Зібрані розвіддані Смородінов передавав у вигляді звітів куратору ФСБ.
  • Самого ж Смородінова затримали 17 листопада 2016 року при перетині російсько-українського кордону. 3 квітня 2020 Рівненський міський суд засудив його до 12 років вʼязниці.