Reuters: ВООЗ пропонує багатшим країнам привілеї для участі у глобальній програмі з розробки вакцини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: ВООЗ пропонує багатшим країнам привілеї для участі у глобальній програмі з розробки вакцини

CanSinoBIO

Всесвітня організація охорони здоров’я надала багатшим країнам привілеї у вакцинаційній програмі COVAX, щоб простимулювати їх робити виплати на розробку глобальної вакцини від коронавірусу. Зокрема, вони отримають ексклюзивну можливість самостійно обирати експериментальні вакцини.

Про це стало відомо з документів ВООЗ, які вивчило Reuters.

COVAX — програма для гарантованого швидкого, чесного та справедливого доступу до вакцин від коронавірусу для всіх країн світу — «багатих і бідних», як зазначає ВООЗ. Наразі пропонується дев’ять експериментальних препаратів.

Країни-учасниці програми фінансують її зі своїх бюджетів, але бідніші країни не мають фіксованої суми внеску та платять з огляду на свої можливості.

Нові умови з’явилися для того, щоб переконати уряди країн світу, які мають власні домовленості про розробку вакцин, приєднатися до програми COVAX перед дедлайном 31 серпня.

За інформацією Reuters, ВООЗ створила привілеї для того, щоб багатші країни мали більше інтересу у спільних розробках. Станом на початок серпня до програми приєдналися 75 країн.

Наразі США, Японія, Велика Британія та Євросоюз уклали власні угоди, щоб забезпечити мільйонами доз своїх громадян, ігноруючи застереження ВООЗ щодо «вакцинного націоналізму», який призведе до зменшення всесвітніх запасів вакцин.

Документи, які переглянуло Reuters, датовані 5 серпня, проте наразі ВООЗ не коментує, чи це вже фінальна версія пропозиції, яка свідчить про складнощі у спробах об’єднати світ довкола спільної розробки вакцини.

За програмою COVAX, країни-учасниці розробки отримають вакцини у 2021 році.