Групу білорусів розвернули в одеському аеропорту. Раніше Кабмін обіцяв громадянам Білорусі преференції для в’їзду в Україну

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В одеському аеропорту розвернули групу з 8 білорусів. Їх не пропустили в Україну через закриті кордони для іноземців.

Про це вони розповіли в коментарі «Радіо Свобода».

За словами однієї із пасажирок рейсу до Одеси, їм видали постанову про заборону в’їзду до України.

«Протягом ночі нас кілька разів викликали на переговори, все перевіряли. Заснути було неможливо. Уранці нас перевели до приймальні, де за власний кошт ми могли придбати чай та бутерброди. Але проблем із питною водою не було. Разом з нами тут є й інші іноземці — є громадяни Молдови, євреї, які планували паломництво до Умані», — розповіла вона.

В одеському прикордонному загоні повідомили, що заборонили в’їзд іноземцям через постанову уряду про закриття кордонів. Водночас там обіцяли преференції для білорусів, які тікають від режиму Олександра Лукашенка.

«У разі гуманітарних підстав окреме рішення може затвердити голова Державної прикордонної служби. У постанові немає окремої категорії про білоруських громадян, але є список винятків, якими вони можуть скористатися», — пояснив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Він зазначив, що білоруси повинні заявити українським прикордонникам, що зазнають тиску і переслідувань через участь у протестах. Лише після цього буде розглядатися питання їхнього в’їзду до України.

«Якщо говорити про преференції, то українські прикордонники зі свого боку не перешкоджатимуть громадянам Білорусі перетинати кордон. Але слід розуміти, що певна категорія білоруських громадян не встановлена​», — заявив Демченко.

  • Україна через пандемію коронавірусу закриває вʼїзд для іноземних громадян із 28 серпня до 28 вересня.
  • У четвер уряд оприлюднив перелік категорій іноземців, яким буде надалі дозволений вʼїзд в Україну, попри тимчасову заборону. Згодом постанову було змінено.
  • Державне агентство з розвитку туризму просить уряд переглянути заборону на вʼїзд іноземців до України.