Профспілки повідомили про конфлікт Wizz Air із київською базою, через що її погрожують закрити. У самій компанії все заперечують

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Профспілки повідомили про конфлікт Wizz Air із київською базою, через що її погрожують закрити. У самій компанії все заперечують

Geoff Collins / Flickr

У авіакомпанії Wizz Air стався конфлікт із профспілкою своєї бази в Києві, через що її навіть можуть закрити. Компанія звільнила чотирьох співробітників, які були причетні до створення профспілки в українській столиці. У самій же авіакомпанії зазначають, що скорочення були повʼязані з пандемією коронавірусу.

Про це першою написала пресслужба Федерації європейських співробітників транспорту (ETF), яка об’єднує профспілки з різних країн Європи.

Там розповіли, що лоукости через пандемію коронавірусу зайняли жорстку позицію щодо своїх співробітників. Їм знизили зарплати, а деяких скоротили.

У Києві ж працівники авіакомпанії вирішили організувати профспілку у травні, про що повідомили головний офіс Wizz Air. Але, за даними ETF, ця авіакомпанія послідовно наслідує «антипрофспілкову політику». Наприкінці липня було звільнено чотирьох працівників: голову профспілки Юлію Баталіну та її заступницю Ганну Теременко, а також ще двох її членів Артема Тригуба й Андрія Чумакова.

Також в ETF розповіли, що ще в червні на зустрічі з топменеджментом авіакомпанії виконавчий директор Джозеф Вараді заявив: «Або ви закриваєте профспілку, або ми закриваємо базу в Києві».

«Бабель» звернувся до авіакомпанії Wizz Air із трьома запитаннями: чи справді було повідомлено про створення на київській базі профспілки, чи справді були звільнені вищезгадані четверо співробітників і чи справді були погрози закрити базу Wizz Air у Києві.

«Wizz Air взяла до відома повідомлення у ЗМІ, в яких стверджується, що низка скорочень працівників, пов’язаних із COVID-19, на початку цього року в Україні могли бути нібито незаконними. Wizz Air відкидає такі звинувачення, оскільки вони є абсолютно необґрунтованими», — зазначили в авіакомпанії. На запитання про закриття відповіді не надали.

  • Схожу політику щодо профспілок зайняли також інші лоукост-авіакомпанії. Наприклад, Ryanair вирішив закрити свою базу у Франкфурті після страйку пілотів, які відмовилися погоджуватися на скорочення зарплати. Також під загрозою закриття бази в Берліні та Дюссельдорфі.
  • Угорський лоукостер Wizz Air через пандемію коронавірусу вирішив скоротити 19% штату і зменшити зарплати. Також компанія заявила про намір у новому фінансовому році скоротити винагороди гендиректору, членам ради директорів і всім топменеджерам на 22%. А зарплату пілотів, бортпровідників і офісного персоналу зменшать у середньому на 14%.