Справа Шеремета: адвокат Кузьменко подав позов до Європейського суду з прав людини

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа Шеремета: адвокат Кузьменко подав позов до Європейського суду з прав людини

Юлія Кузьменко разом з адвокатом Тарасом Безпалим.

Ковальчук Виктор / УНИАН

Адвокат обвинуваченої в убивстві Павла Шеремета Юлії Кузьменко Тарас Безпалий звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зі скаргою на порушення з боку органів досудового розслідування. Про це він розповів Lb.ua.

Скарга стосується незаконного затримання, безпідставного продовження тримання під вартою, порушення строків розгляду клопотання і неповернення вилученого майна.

Безпалий наголосив, що скарги не стосуються фінансового відшкодування. Їх подали до ЄСПЛ, щоб посилити захист Кузьменко.

Також відомо, що захист іншого фігуранта провадження — Андрія Антоненка — у червні теж звернувся до ЄСПЛ. Його адвокати оскаржують затримання, необґрунтованість підозри, порушення презумпції невинуватості під час висловлювань президента Зеленського, генпрокурора, міністра внутрішніх справ, заступника голови Нацполіції та розповсюдження ними недостовірної інформації. Також захист оскаржує неодноразове продовження тримання під вартою, що, на їхню думку, є безпідставним.

Захист Яни Дугарь ще не звертався зі скаргами до ЄСПЛ, оскільки чекав на завершення досудового розслідування.

  • Фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • 22 травня поліція завершила розслідування вбивства. Справу по суті 4 вересня розпочне розглядати суд присяжних.
  • 11 серпня суд відпустив Кузьменко під домашній арешт. 13 липня Дугарь дозволили пересуватися країною і зняти електронний браслет. Антоненка залишили під вартою.